Binnen de Javaanse cultuur wordt aan voorouderverering gedaan. Uit respect voor de ¨Nenek Moyang¨ of voorouders wordt dan een zgn ¨Sajen¨ gemaakt. Dit kan worden gedaan door gerechten klaar te maken en deze aan te bieden, maar ook door bijvoorbeeld een bloemoffer te maken. Op deze manier worden zij dan herdacht en gevraagd hun zegen te geven. Op Java word dit  ritueel ook uitgevoerd om God te vragen een wens te vervullen of voor bescherming. Bij het maken van deze Sajen word de intentie ook bekrachtigd. Het proces van het vervaardigen van een Sajen is net zo belangrijk als het aanbieden ervan. 

Om dit ritueel in mijn eigen omgeving voort te zetten ben ik begonnen met het vervaardigen van diverse Sajens voor diverse gelegenheden in de vorm van bloemoffers. Deze worden dan bewierookt met een eigen mengsel van bijvoorbeeld gedroogde bloemen, kruiden, hout of planten (menyan). Ik gebruik meestal een ¨Tampah¨ ofwel een rieten mand waarna ik de Sajen omhoog werk. Bij een selamatan word ook vaak Nasi Kuning (gele rijst) gebruikt. Deze rijst kan dan bijvoorbeeld ook in een kegelvorm ( tumpeng) in het midden van de ¨Tampah¨ neergezet worden en daaromheen de diverse gerechten. Met het bewieroken van de Sajen open ik de voorouderlijke lijn zodat deze kan worden ontvangen.